Nepozvaný spoločník – depresia. Ako s ňou bojovať?

Nikto nie je celý život šťastný – nech by sociálne siete tvrdili čokoľvek. Takmer každý má v súčasnosti sklon podliehať depresii a stúpajúci trend tejto duševnej choroby tomu naozaj nasvedčuje. Ako sa ubrániť pocitu zúfalstva, ktorý občas prepadne nás všetkých, aby neskĺzol do naozajstného zdravotného problému?

Nepozvaný spoločník - depresia. Ako s ňou bojovať?
(zdroj: unsplash.com)

Stále platí – vstávať a cvičiť

Základným problémom depresie je, že zbavuje nutkania dať veci do poriadku. Dostanete sa tak do začarovaného kruhu, z ktorého nie je ľahká cesta von. Niekedy sú jediným riešením lieky – a nie je to žiaden príznak slabošstva alebo rozmar. Či už bojujete s depresiou s liekmi alebo bez nich, mali by ste určite do svojho života zaradiť niekoľko zaručených návykov šťastných ľudí.

Aj keď možno nepatríte medzi nadšencov posilňovní či fyzickej aktivity, cvičenie je naozaj jedným z najlepších bojovníkov proti depresii. Funguje doslova ako antidepresíva a nie je to len o vylučujúcich sa endorfínoch, ale aj o zmenách, ktoré sa okrem chémie mozgu vyskytujú aj na štrukturálnej úrovni. Nemáte na cvičenie a športovanie potrebné vybavenie? Využite na to Nike výpredaje a zľavové kódy!

Pozor by ste si mali dávať aj na stravu. Napríklad je dokázané, že vyvarovanie sa spracovávaných cukrov znižuje pravdepodobnosť depresie. Je čoraz viac dôkazov, že naša črevná mikroflóra ovplyvňuje duševné zdravie a potraviny, ktoré jeme, môžu zredukovať určité kmene baktérií. Hoci je to náročnejšie, než komzumovanie bežnej stravy, konzumácia rastlinnej stravy alebo tej s nízkym obsahom cukru môže pomôcť nášmu duševnému zdraviu podstatne viac.

Profitujte zo stereotypu

Hoci sa môže zdať, že rutina zabíja, nie je to celkom tak. Vytvorením rutiny totiž zabijete dve muchy jednou ranou – jej každodenná štruktúra, ktorej sa môžete držať, je sama o sebe utišujúca, dokonca až terapeutická.  Zároveň spája všetky elementy, o ktorých je dokázané, že pomáhajú bojovať s depresiou.

Byť spoločenskí je samozrejme to, čo pomáha najviac. Je to win-win v každom slova zmysle – fyzickom aj duševnom. Zmysel pre komunitu totiž výrazne prispieva k nášmu šťastiu a celkovému duševnému zdraviu.

Nenechávajte si žiadne myšlienky len pre seba – ani pozitívne, a predovšetkým nie tie negatívne. Vypúšťajte tieto myšlienky von z hlavy, a to buď rozhovorom s niekým, komu dôverujete, alebo písaním do denníka. Je to určite oveľa terapeutickejšie, než o niečom neustále vnútorne premýšľať.

Hoci meditácia nebola vyvinutá na zlepšenie duševného zdravia, zdá sa, že je to jeden z jej dlho nepoznaných benefitov. Štúdie ukázali, že už osem týždňov tréningu v oblasti meditácie pomáha zlepšiť nespočetné množstvo aspektov duševného zdravia.

Pitie určite nepomôže

Dôležitý prvok toho, aby ste boli šťastnejší, je mať súcit so sebou samým. Depresia vás totiž ubíja a núti negatívne vnímať tri komponenty – vaše ja, vašu budúcnosť a ostatné. Práve súcit so sebou samým vám pomôže priblížiť sa ku všetkým trom komponentom.

Depresia do veľkej miery ohrozuje práve spánkový cyklus. Nespavosť vedie k zníženej kvalite života a tie uvoľňuje cestu pocitom beznádeje a úzkosti. Dobré je preto vytvoriť si spánkovú rutinu, čo znamená, že nebudete čakať na to, kedy sa začnete cítiť unavení, ale jednoducho si stanovíte presný čas na spanie. Siahnuť môžete aj po bylinkách a vitamínoch.

Nesmieme zabudnúť ani na radu, čo určite nerobiť: neutápať svoj smútok v alkohole (vie plávať!) Pitie problémy nerieši, iba prehlbuje. Uvoľnenie je len krátkodobé – v skutočnosti pitie súvisí s celým radom problémov duševného zdravia od depresie a straty pamäti až po myšlienky na samovraždu.

Niekedy stačí aj maličkosť, napríklad urobiť si radosť. Robte si ju často a bezdôvodne, či už nejakou príjemnou činnosťou (pri hroziacej depresii je skvelým riešením nájsť si nejaký koníček), alebo pôžitkom, ako je dobré jedlo, welness a iné fyzické rozkoše. Pokojne sami seba obdarujte – ak túžite po nejakom osviežení, odporúčame napríklad kúpiť si nový parfém. Pozrite si naše tipy na najlepšie parfémy pre ženy, z ktorých si určite vyberiete!